Vă pregătiți să mergeți în Iordania? Cum să vă construiți itinerariul? Să vă cumpărați Jordan Pass sau nu? Unde să vă cazați lângă Petra și cum stă treaba în Wadi Rum? În acest articol voi scrie despre resursele care mi-au fost de folos în pregătirea vacanței și ce sfaturi pot da acum că am fost acolo.
Am scris în articolul precedent cum ne-am trezit cu bilete pentru Iordania. De fapt căutam altceva și din prostie am dat peste ofertele Ryanair din Paphos (Cipru) spre Amman. E o rută nouă și de acolo și prețurile astea. Am plătit 9.91 de dolari pentru două persoane, dus întors, fără bagaj de cală. Am mai zburat sub 10 euro (o persoană), dar chiar așa de ieftin ca acum nu am mai zburat.
Jordan mă atragea de ceva timp și era în lista mea de: ‘ce putem face, scurt și ușurel, pe lângă casă’. Deci mai trăgeam cu ochiul la scorurile pentru bilete și mai citisem câte una alta despre regat. În Israel zburasem cu vreo 80 de euro dus întors, și am fost pe la Marea Moartă. Am făcut baie într-o zi de iarnă și prin ceață se vedea Iordania. Chiar eram curios să văd cum e de partea cealaltă a apei.
Ce e bine de știut înainte de a merge în Iordania și cum sa va faceți planul de bătaie?
Am să scriu despre resursele care le-am găsit, ce ponturi și sfaturi am furat de ici pe colo de pe net, ce cred eu că e bine de știut înainte de a merge acolo și alte din astea.
Aeroportul principal e Queen Alia International Airport (http://www.qaiairport.com).
Aeroportul se află la 30 de km sud de Amman, în orașul Zizya și e denumit în cinstea Reginei Alia, care a murit într-un accident de elicopter. Sunt autobuze care merg spre Amman, dar deoarece ne-am gândit să închiriem o mașină nu am mai analizat alte posibilități.
Renting a car în Iordania
Fiind 4 persoane, ne-am decis să închiriem o mașină. Am căutat pe pagina aeroportului, ce companii își au sediul în aeroport și i-am găsit pe veșnicii, Avis, Sixt, Hertz, Europcar etc. De obicei caut ceva oferte. Se întâmplă de multe ori ca unele companii să aibă oferte (în anumite perioade) care să-i scoată în fața competiției. Nu am avut mare noroc cu ofertele și cupoanele, dar întotdeauna e bine de căutat cupoane pentru companiile rent-a-car deoarece destul de frecvent se poate scoate minimum o reducere de 10%.
Am încercat să caut și prin intermediul Ryanair, dar nu prea am avut mare noroc cu ofertele. Până la urmă, tot direct pe pagina companiilor de rent a car mi se pare cel mai sigur de făcut rezevările.
Majoritatea mașinilor sunt japoneze și au o gamă foarte largă în clasa mașinilor din alea super mici de tre să stai cu genunchii la gură când conduci – gen Kia Picanto si Nissan Micra. Pe motoarele de căutare rent a car la cele mai mici prețuri figurau cei de la Arena Rent a Car si Green Motion Rent a Car, dar asta se poate schimba în funcție de câte mașini au libere la data la care vizitați.
Până la urmă am ales o mașină de la firma Payless Rent a Car (http://www.paylessjordan.com/). Am găsit cele mai bune prețuri în categoria imediat următoare buburuzelor în care nu ai loc, comparativ cu celelalte companii. Diferența nu este mare însă, ci doar de vreo 20 de dolari. Am rezervat la pretul de 186,76 dolari pentru 7 zile, un Hyundai Verna (or similar). Deci cam în jur de 25 de dolari pe zi pentru mașini mai marisoare si 20 de dolari pe zi pentru buburuze, ar cam trebui să se învârtă prețurile. Probabil că în off seazon mai scad ceva, dar nu cu mult.
Trebuie de stiut ca va vor bloca in jur de 300-500 de dinari pe card, in scopurile asigurarii. Cei de la Payless ne-au dat un Renault Fluence, automatica. Destul de buna, dar cam avea probleme cu discul de ambreiaj.
Ar mai trebuie mentionat ca majoritatea companiilor merg pe sistemul: cata benzina e in rezervor, cu atata mi-o aduci inapoi.
Preluarea masinii a decurs foarte usor, Payless avand oficiul chiar la iesirea de la Arrivals. Au blocat 300 de dinari pe card, dar costurile mi-a zis ca poate sa-i traga tot din banii astia blocati. Masina a fost adusa de un alt sofer, in fata la Arrivals. Cand am adus-o inapoi, am parcat-o tot acolo, în față la Arrivals.
Viza pentru Iordania.
Informațiile oficiale aici: http://international.visitjordan.com/generalinformation/entryintojordan.aspx
Pentru români se poate lua Visa on Arrival, la aeroport și costă 40 JOD (aproximativ 56USD).
Nu e nevoie de viză dacă aveți luată vacanța printr-o agenție de turism iordaniană, dar mă gândesc că prețul pachetului turistic, o are adăugată pe alt undeva 🙂
Pentru cei pe cont propriu ca noi, treaba cu agenția iordaniană nu a mers, dar e bine de avut în vedere.
Alt aspect despre care trebuie să știți e viza de tip ASEZA. Acest tip de viza are legatura cu o zona economica speciala din Aqaba. Aqaba e orasul la Marea Rosie care e vecin cu orasul Elliat din Israel. E un fel de duty free zone, unde sunt incurajate comertul si de asemenea ma gandesc ca incearca sa fure din turistii israelienilor si sa-i faca sa-si petreaca macar cateva nopti in Iordania.
Nu am gasit date oficiale despre aceasta viza, dar am citit in mai multe locuri ca se poate face. Daca veniti prin Amman, trebuie sa spuneti ca mergeti in Aqaba. Iar acolo trebuie sa va inregistrati la nu stiu ce sectie de politie. Trebuie sa ajungeti in Aqaba in 48 de ore si sa nu stati in Iordania mai mult de doua saptamani. Deoarece nu am reusit de nici o culoare sa gasesc date oficiale despre aceasta procedura, nu mi-am asumat riscuri.
Jordan Pass
Inainte de a ajunge in Iordania se poate cumpara Jordan Pass, care are inclus in el si costul vizei. Sunt mai multe obiective turistice care sunt incluse in acest pass – peste 40 de obiectivd . Diferenta cea mare o face intrarea la Petra care e si cea mai scumpa.
Passul se vinde ca: Jordan Wanderer (o zi intrare la Petra) – 70 JOD, Jordan Explorer (2 zile intrare la Petra) 75 JOD si Jordan Expert (3 zile intrare la Petra) 80 JOD.
Luând în considerare că biletul normal de intrare la Petra e 50 de JOD iar viza e 40 de jod, se economisesc 20 de JOD din prima, fără a mai pune la calcul celelalte obiective care pot fi vizitate. Celelalte obiective sunt mult mai ieftine, dar Wadi Rum 5 JOD și Jerash 10 JOD, sunt de asemenea incluse în pass și se adună. Recomand achiziționarea Jordan Passului. Noi am cumpărat Jordan Explorerul cu 2 zile intrare la Petra. Se poate cumpăra foarte ușor online și la final îți trimit mail cu niște fișiere PDF. Foaia (cu codul) se printează și o țineți cu voi. Pe la siteurile care mergeți o scanează sau o ștampilează. Foarte simplu și elegant.
Bethany Beyond the Jordan (Baptism site) – nu e inclusă în Pass (prețul normal e de 12 JOD) dar se poate cumpăra online cu reducere – la 8 JOD. Asta e locul de lângă Iordan unde fost Botezat Iisus de către Ioan Botezătorul.
Ce ar mai fi de spus despre Jordan Pass?
L-am cumpărat online, l-am printat și l-am avut cu noi. La intrare în Iordania, este ghișeu special pentru cei cu Jordan Pass. Arăți Passul, ți-l scanează și îți pun viza în pașaport. Mai trebuie de știut că trebuie stat minim 3 nopți ca să vă bucurați de Pass. Polițistul ne-a luat puțin la întrebări despre itinerariul nostru, dar cam asta a fost tot. Unde, cât, stăm și când ne întoarcem. Totul a decurs foarte rapid.
Jordan Pass se poate cumpăra de aici: www.jordanpass.jo
Mai multe informații despre Petra aici: http://www.visitpetra.jo
E bine de știu că pentru cei ce vin pentru o zi în Iordania, în special să viziteze Petra, intrarea e de 90 JOD. Sunt nave de croazieră și multe tururi oferite de companii israeliene, deci și prețul e aproape dublu.
Construirea unui itinerariu și alegerea hotelurilor.
Înainte de a începe documentarea și adunarea datelor istorice, trebuie rezervate hotelurile. Deoarece am luat cam în scurt biletele de avion, am avut doar cam o lună pentru documentare. Prima dată m-a interesat să rezerv hoteluri cât mai repede pentru o profita de prețuri mai bune iar pentru a face asta trebuia să știu măcar cum, ce fac și unde mă plimb.
Era clar că avea să stăm la Petra 2 zile, de aceea aveam nevoie de 2 nopți acolo.
Mai apoi e deșertul Wadi Rum. Aici e o situație mai specială deoarece e un altfel de turism aici. Wadi Rum e o zonă de deșert protejată, unde doar beduinii (localnici) au voie să facă camping sites și să ofere tururi. Sunt vreo 160 de campinguri permanente din astea, la care turistii se pot caza. De obicei un cort mai mare (comunal) unde se servește masa și mai multe corturi mai mici, private. Baia e de asemenea comunala, de obicei într-o clădire zidita. Curentul e de la generatoare sau de la panouri solare. În corturi sunt paturi dar în afara de un bec, cam asta e tot. E foarte basic. E bine cred, de încercat o noapte , în deșert. Tururile de obicei încep de dimineață, de pe la 9:30 sau 10:00. Orașul Aqaba se află la o oră distanță de Wadi Rum iar Petra e la 2 ore distanță. De aceea e bine ca noaptea precedentă venirii în Wadi Rum să aveți cazare în unul dintre aceste locuri. Alte hoteluri nu sunt în apropiere de Wadi Rum.
Mi-am pierdut timpul căutând cazări intermediare prin interiorul Iordaniei, dar cred că e bine să vă concentrați doar pe astea:
- -hotel în Amman, pentru vizitarea Ammanului, plus expediții de o zi, în nordul Iordaniei (Jerash, Aljoun) sau Eastern Desert Castles.
- -Madaba – e un orășel micuț în apropierea aeroportului și e bun de cazare înainte de plecare (sau cciar la venire). Are mai multe bisericuțe și muzee interesante. E renumit pentru mozaicuri. E bun ‘as a base’ pentru expediții de o zi la Marea Moartă, Locul Botezului pe Iordan, Muntele Nebo, etc. Fiind mulți creștini în centru. Alcoolul e relativ ieftin, comparat cu alte orașe. Sunt mai multe liquer stores, iar suvenirurile sunt ceva mai ieftine decât în alte părți ele fiind făcute la mai multe centre meșteșugărești din zonă.
- -Wadi Musa – e orașul de lângă intrarea în Petra. Tot ce vine la Petra și vrea cazare, stă în acest orășel. Alcoolul e foarte scump și foarte greu de găsit. O bere mică e 6JOD. E bine să veniți aprovizionați din alte părți.
- -Aqaba – oraș la Marea Roșie. Clima e constantă tot timpul anului. E o zonă economică specială. Alcoolul e mai ieftin decât în alte părți. Are un aer de oraș de litoral. Cazare aici e bună și datorită apropierei de Wadi Rum.
- -Deșertul Wadi Rum – cazare la cort în deșert. Am să vorbesc despre cum să alegeți un câmp în articolul despre cazarea în Wadi Rum.
Pentru început, pentru a înțelege țara, cea mai bună hartă e cea oferită de cei de la Jordan Pass. https://www.jordanpass.jo/Documents/JordanMap.pdf
Când începeți facerea itinerariului pe zile, cel mai bine e să începeți cu cazările din Petra (Wadi Musa). Petra e cel mai vizitat obiectiv al Iordanului iar hotelurile pot fi pline. Sau cel puțin, va fi greu să găsiți cazare la hotelurile bune și ieftine. Camerele lor se duc primele. Hotelurile mai mari, gen Movenpick de obicei sunt rezervate și umplute de tururi / grupuri.
De asemenea, aș încerca să las vizita la Petra cât mai aproape de sfârșitul vacanței. Este foarte mult de mers pe jos în Petra și de urcat munți. Oricât de sportivi ați fi, tot mă gândesc că veți avea febră musculară în zilele după Petra, și nu veți mai avea chef de nimic. De aceea, e bine ca Petra să fie pe final, ori după cele două zile la Petra să urmeze relaxare.
Începeți cu cazările din Petra, vedeți în ce zile găsiți prețuri bune și continuați de acolo.
Mai trebuie de știut, că week-endul în Iordania nu e ca în vest. Ziua de week-end e Vineri, când la musulmani e zi de rugăciune, iar Sâmbătă e a doua zi din Week end. Duminica e prima zi de muncă a săptămânii. Intrarea la obiective nu prea e afectată de asta, deoarece majoritatea au program non stop.
Magazine, bănci etc pot fi închise vineri și sâmbătă, iar pe la obiective poate fi mai aglomerat cu localnici. Eu nu am observat aceste diferențe și nu m-a afectat în mod vizibil. De exemplu, pentru Petra eu am găsit cazare dintr-o vineri până într-o duminică. Poate a fost doar o întâmplare că a fost mai liber, dar e bine de știut, despre acest week end.
Ok. Construirea itinerariului. Cum l-am avut noi?
2 nopți în Amman. Am ajuns pe la amiază și am mers și am vizitat Royal Automobile Museum, într-o luni seară. Apoi am vizitat un mall. Este două malluri foarte aproape de Automobile Museum. Noi am fost la City Mall.
Marți – A doua zi o aveam programată să o fac toată în afara Ammanului, dar a fost 1 mai (labour Day) și drumurile mi s-au părut mult mai libere, de aceea dimineața am fost în centrul Ammanului (Downtown) și am vizitat Citadela. Aveam emoții cu parcarea în Downtown și traficul mi s-a părut mult mai erisit în acea zi.
Am continuat în deșert și am vizitat, Queisr Amra, un castel din deșert care are picturi islamice în care sunt înfățișați oameni. E unul din cele cinci UNESCo World Heritage Sites, din Iordania și am vrut să-l văd. Am mai văzut două deșert castles, care erau pe traseu, am făcut un fel de loop în the Eastern Deșert iar pe la 15:00 am ajuns în Jerash. După ce am mâncat la un restaurant lebanez am făcut Jerashul.
Normal mai aveam în plan și Ajlun Castle și la întoarcere aveam de gând să intru prin Al Salt, dar nu m-am putut încadra. Pe seară ne-am întors în Amman și am făcut Bulevardul, de la Abdali Mall.
Miercuri – Am avut ceva peripeții și a trebuit să plecăm înspre Aqaba, unde aveam cazare pe seară. A trebuit să trec pe la aeroport, iar apoi am luat-o cătinel pe Kings Highway. E bine de știut că sunt trei drumuri care merg spre sud. The Deșert Highway (autostradă cu două benzi pe sens – cel mai rapid – dar non scenic), The Kings Highway (No 35) și drumul pe lângă Marea Moartă. Cel mai ‘spectaculos’ e vorba că e The Kings Highway. E un drum care trece prin fel de fel de sate, ba pe deal ba prin văi și urmează ruta unui drum istoric folosit de caravane acum câteva sute de ani.
Noi am făcut bucățele din fiecare. Am trecut pe la Umm Ar Rasas, care e alt obiectiv UNESCO, și am continuat spre Karak. În drum spre Karak, se trece peste râul Wadi al Mujib și peste ce numesc ei Marele Canion din Iordania. O vale lată de vreo 4 km și cu munți înalți de 1000 de metri pe ambele părți. Ăsta e același Wadi Mujib, pe care se face ‘canyoning’ cu intrarea de pe drumul de lângă Marea Moartă.
Am mers apoi și am vizitat castelul Karak. Cel mai sudic dintre castele contruite de cruciați. Dacă mai mergeți spre sud, ajungeți pe lângă Dana Nature Reserve. Aici, tot este o vedere magnifică spre un fel de Canion, care se îndreaptă sprea Marea Moartă.
Se poate continua pe Kings Highway, și se trece pe lângă Castelul Shabak, dar deoarece deja se făcea târziu, am luat-o pe Deșert Highway, și am continuat înspre Aqaba.
Am ajuns pe seară în Aqaba și am mâncat la restaurantul Ali Baba – care e cel mai renumit, când vine vorba de pește. Ne-am plimbat puțin prin Aqaba.
Joi – A doua zi dimineață am mai tras o tură prin Aqaba, pe lângă castel și steagul uriaș. Steagul nu era, am văzut doar stălpul lui – și e destul de amețitor. Am continuat spre Wadi Rum, unde după ce am lăsat mașina la Rest House, ne-au luat beduinii în primire și ne-am plimbat prin deșert toată ziua. Pe noapte am avut cazare la cort și am mâncat Zarb, un grătar făcut într-o groapă și acoperit cu nisip.
Vineri – am pornit de dimineață spre Wadi Musa (Petra), iar pe la 13.00 am mers să vizităm siteul. Am făcut doar Mănastirea în ziua aia. Mănastirea e cea mai departe dintre toate obiectivele.
Sâmbătă – a doua zi în Petra. Am pornit de dimineață și am făcut, Trezoreria văzută de sus. Ne-am mai plimbat pe lângă, Royal Tombs, Biserica Mozaicurilor, Teatru etc.
Nu am mai avut forță să facem și High Place of Sacrifice.
Duminică – am pornit înspre Madaba, de data asta cu traseu pe lângă Marea Moartă. Am trecut pe lângă satul în care trebuia să fie castelul Shabak, dar castelul nu l-am observat din drumul principal. Am fost pe la ‘The Museum at the Lowest Place on Earth’, iar apoi am trecut pe la Wadi Mujib Reserve, unde aveam plan să intrăm la canyoning. Deoarece plouase cu ceva zile înainte, era închis, nu se putea intra în canion. Nivelul apei era încă prea mare și era periculos. Oricum eram și noi rupți de picioare după experiența Petra.
Am fost și am făcut baie-n Marea Moartă, într-un loc unde era free. Nu am trecut pe la plaja publică, sau pe la hotelurile de lux.
După baie ..am mers direct în Madaba, la hotel. Aș mai fi avut în plan și apele termale de la Ma’In, dar am renunțar. Pe seară am mai vizitat câte ceva prin Madaba și am mai făcut cumpărături. E vorba că în Madaba ar fi mai ieftin decât în alte locuri. Am cumpărat direct de la producători și a fost bine. 🙂
Duminică noapte am avut cazarea în Madaba, iar a doua zi dimineață a trebuit să mergem la aeroport.
Cam ăsta a fost traseul nostru.
Mi-au rămas nefăcute: canionul de la Wadi Mujib, (aici ma interesa și Spaul – și băile termale la Ma’In) și îmi pare rău că nu am ajuns pe la Ajlun Castel. În rest sunt destul de mulțumit de ce am reușit să vedem într-o săptămână. Ar mai fi și Ammanul – ar fi meritat mai multă atenție dar asta a fost situația.
Filme și cărți despre Iordania
Cel mai emblematic film, pare să fie Lawrence Of Arabia. Un film considerat capodoperă. Omar Sharif, Peter O’Toole și Anthony Quinn în regia lui David Lean. L-am văzut de câteva ori și e bine de tot. 🙂 Vorbit lui Quinn: It is my pleasure that you dine with me, in Wadi Rum!
Marțianul – cu Matt Damon – filmat în Wadi Rum. Mașina cu care s-a plimbat Damon pe Marte, stă și ruginește acuma în fața Royal Automobile Museum din Amman.
Theeb – tot despre Wadi Rum și un fel de Lawrence alternativ, de pe timpul turcilor.
Captain Abu Raeed – un film iordanian, destul de bunicel. Se axează mai mult pe Amman.
May în the Summer – film iordanian, interesant pentru a înțelege localnicii. Sau cel puțin în ce direcție sunt împinși.
Indiana Jones and the Last Crusade – în afară că-l vedeți pe Sean și Harrison călărind în fața Trezoreriei din Petra, nimic altceva.
Sunt mai multe documentare despre Iordania. Un film documentar bun e:
The Royal Tour – Jordan (https://www.youtube.com/watch?v=k50kZn3Q_8Q) – regele Abdulah II face pe ghidul și-l plimbă pe un american pe la locurile turistice. Clipuri din acest documentar rulează pe televizoarele din hotelurile și restaurantele din Iordania.
Al Jazeera World – The Bedouin of Petra (https://www.youtube.com/watch?v=Fb-nVvfzbVI) – Al Jazeera are câteva documentare bune despre Iordania. Ăsta e unul dintre ele.
Mai sunt și altele despre familia regală etc.
Mark Wiens, youtuberul de la Migrationlogy a fost în Iordania la invitația Jordan Tourism Board. Atât articolele de pe pagina lui cât și videoblogurile sunt foarte interesante. Subiectul principal este mâncarea, dar e un subiect important!
Un alt documentar foarte interesant e The Frankincense Trail. O englezoaică reface drumul tămâii de la zonele e producție și cum ajunge la europeni. Un documentar foarte interesant pentru a înțelege importanța comerțului cu tămâie în această parte a lumii. În ultimele episoade trece prin Petra iar apoi ajunge în Israel.
O carte foarte interesantă e ‘Jordan – Living in the Cross Fire – de Alan George’. E foarte bună pentr a înțelege oamenii și istoria acestei țări.
O altă carte pe care am găsit-o după ce m-am întors din Iordania e: Qusayr ‘Amra – Art and the Umayyad Elite in Late Antique Syria, scrisă de Garth Fowden, având ca subiect frescele de la Qusayr ‘Amra.
Mai am de gând să citesc și The Seven Pillars of Wisdom scrisă de T.E. Lawrence.
Ce mi-ar fi plăcut să știu înainte de a merge în Iordania
Iordania e o țara destul de scumpă. În special restaurantele sunt foarte scumpe. Se poate mânca bine și ieftin de pe la shaormerii, dar în general e scump. Și hainele și alte nimicuri sunt scumpe.
Alcoolul e foarte greu de găsit în unele locuri.
Cumpărați o sticlă de acasă sau de la duty free, dacă vreți să aveți ceva la voi. De asmenea, dacă nu aduceți ceva beri de acasă, cumpărați din aeroport, din Aqaba sau din Madaba. În rest va fi greu de găsit.
Mă așteptam ca Iordania să fie deluroasă. Am fost în Israel înainte și aveam experiența dealurilor de acolo. Nu știam despre Jordan Rift Valley. E o vale adâncă formată datorită faptului că plăcile tectonice se depărteaza una de alta. E de-a lungul Văii Iordanului, având legătură cu Marea Moartă, continuând cu Marea Roșie și mai departe până în Africa. Canioanele importante ca Wadi Mujib și Dana Reserve – au fost cioplite de raurile care curg înspre Marea Moartă.
În această zonă vor fi multe drumuri cu urcușuri și coborâșuri.
Intrarea la Petra este extrem de scumpă. Te simți cumva belit de iordanieni, dar având în vedere că e o țară deșertică, făra resurse, fără nimic,(o țară pe care nu o dorea nimeni) nu poți să nu-i admiri că au reușit să facă bani din piatră seacă. Deși își doresc să-i ajungă din urmă pe vecinii lor bogați din Arabia, în Iordania ai șansa să întâlnești arabi autentici. În țările bogate din Golf, sunt mai mulți imigranți decât localnici.
Majoritatea Obiectivelor Turistice din Iordania le găsiți în acest tabel
Un tabel cu obiectivele turistice din Iordania și cu prețurile luat de aici (http://international.visitjordan.com/generalinformation/justthefacts/entrancefees.aspx). Majoritatea sunt incluse și în Jordan Pass. Nu sunt incluse rezevațiile naturale și nici Mount Nebo. Vă puteți face o idee însă despre prețuri în general.
Museums Entrance Fees | |
Site Name | |
Foreigners | |
JD | |
Amman Archaeological Museum | 3 |
Jordan Folklore Museum | 2 |
Jordan Museum of Popular Traditions | 2 |
Madaba Archaeological Park &Museum | 3 |
The Royal Automobile Museum | 3 |
Jerash Archaeological Museum | 10 |
Umm Qays Museum | 0 |
Ajlun Museum | 2 |
Karak Archaeological Museum | 2 |
Mazar Islamic Museum | |
Bait Al Sharif Hussein bin Ali Museum | 1 |
The Museum of Jordanian Heritage | |
As-Salt Archaeological Museum | 2 |
As-Salt Cultural Center & Folklore Museum | 1 |
The Petra Archaeological Museum | Included in the entry fees for the site. |
The Petra Nabataean Museum | Included in the entry fees for the site. |
Martyr’s Memorial & Military Museum | |
Saraya Museum/Irbid | 2 |
Lowest Point Museum | 2 |
Tourism & Archaeological Sites Entrance Fees | |
Site Name | Foreigners |
JD | |
Roman Theater the Museum of Popular Life / Artifacts of popular Costume and Audium | 2 |
Amman Citadel | 3 |
Iraq Al Amir | 1 |
Madaba Archaeological Park | 3 |
Umm Qays | 5 |
Jerash | 10 |
Jerash Sound & Light Program | 2 |
Ajlun Castle | 3 |
Karak Castle | 2 |
Madaba Archaeological Museum ,Archaeological Park Church of Apostles, Burning Palace | 3 |
Shobak Castle | 1 |
Aqaba Castle/Hamima/ Sharif Hussein Bin Ali Mosque | 3 |
Desert Castles | 3 |
Petra Archaeological Park | 50 |
90 | |
55 | |
60 | |
Pella | 2 |
Al-Mafraq/Rehab, Um AlJimal/Um AlSarb/Hayan/AlMushref /AlBaej /AlSarhan/ AlSafawi | 2 |
Mar Elyas | 3 |
Qasr Al Kharanah, Al Azraq Castle, Qasr Al Mashta, Qasr Amra, Qasr AlHalabat, Qasr Hammam As Sarah | 3 |
Mount. Nebo | 2 |
Wadi Rum | 5 |
Bethany, The Baptism Site | 12 |
Entrance to the Sites & Museums are Free for the following: | |
Handicapped. Schools,Colleges and University field trips. Children under 12. |
|
Natural Reserves Entrance Fees | |
Reserve Name | Foreigners |
Dana Biosphere Reserve | 7 JD |
Ajlun Woodland Reserve | 7 JD |
Azraq Wetland Reserve | 7 JD |
Shawmari Reserve | 7 JD |
Mujib Biosphere Reserve | 13 JD |
Dibeen Forest | |
Petra Entrance Fees |
Petra Entrance Fees |
|
Entry Ticket (JD) | Ticket (JD) |
1 Day |
50 |
One day visitor to Jordan |
90 |
2 Days |
55 |
3 Days |
60 |
Petra by Night |
17 |
Resurse Online
Pe amfostacolo.ro, sunt o serie foarte buna de articole despre Iordania. In special articolele lui @mprofeanu, @alunelu69 și @andreea72.
Imperator a fost și el într-un info trip în Iordania, cred că pe site la el am citit prima dată despre băile termale de la Ma’In. Mi-ar fi plăcut să ajung pe acolo dar nu a fost să fie.
Un articol interesant și pe aventurescu.ro. 10 lucruri pe care trebuie să le știi dacă mergi în Iordania
Un site cu multe informații este Jordan Jubillee http://www.jordanjubilee.com
Siteul unei englezoaice (sau străine) căsătorite cu un beduin, am impresia. Are câteva informații interesante.
BeAmman http://beamman.com/ – blogul unei localnice din Amman cu fel de fel de articole referitoare la Amman. Din păcate nu pare să fie actualizat de ceva vreme.
Zigzagonearth – un articol foarte bun despre Petra și o hartă desenată de mână care simplifică mult lucrurile. E mai ușor de înțeles Petra cu harta lor.
Alte sfaturi?
ATM -urile functionează fară probleme.
De schimbat bani schimbați la casele de schimb din oraș. Cel mai bine pe la Malluri.
Cam asta îmi vine în cap acuma.
Voi mai scrie pe larg despre lucrurile care am reușit noi să le vedem și despre sfaturi ce le pot da, la fiecare-n parte.
Dacă aveți întrebări nu ezitați să le puneți.
As-salāmu ʿalaykum!
Citește și continuarea aici.