Bucovina e printre cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut în lume. Acuma, să recunoaștem, faptul că m-am născut și am crescut acolo nu mă face chiar cel mai imparțial judecător și nu sunteți obligați să mă credeți pe cuvânt. Trebuie să mergeți să vedeți și singuri. 😀
Dacă destinul a făcut să mă nasc în acest colț al Romăniei, tot el m-a făcut să fiu martorul schimbărilor care au avut și încă au loc aici. Multe tradiții și obiceiuri s-au pierdut dar în același timp multe au fost redescoperite, mulți tineri au plecat sau încă sunt în străinătate, dar sunt mulți cei care s-au reîntors. E important să ținem legătura și să nu uităm tradițiile dar în același timp trebuie să punem umărul să schimbăm ceva pentru viitor.
De aceea mă bucură când întâlnesc oameni deosebiți care încearcă să facă ceva pentru locurile natale și comunitățile din care fac parte.
Am avut plăcerea să stau la o cafea de vorbă cu Liviu Savin, președintele Asociației Acasă în Bucovina și Mișu Șoflău, membru fondator al acestei asociații. Ei au fost de acord să-mi acorde un interviu pentru dusdeacasa.ro
E primul interviu pe care îl încerc pentru blog și cu această ocazie scot și pagina din hibernare. 🙂
Să începem:
1.Ce este Asociația Acasă în Bucovina, cine sunt oamenii din spatele ei și cum a început totul?
Liviu Savin: Asociația Acasă în Bucovina este o organizație neguvernamentală cu sediul în Falcău, comuna Brodina. A fost înființată la jumătatea anului 2021, de patru antreprenori locali: Ioan Hochian, Mișu Șoflău, Nicu Hudema și Liviu Savin. Asociația a apărut din dorința de a contribui la dezvoltarea satelor din Bucovina, prin turism și cultură. Probabil atât experiența de viață din străinătate. cât și dorința de a contribui la dezvoltarea comunităților locale au contribuit la crearea asociației.
2. Ce v-ați propus să faceți și ce ați reușit până acum?
Mișu Șoflău: Trebuie să recunoaștem că suntem o organizație norocoasă. Poate că e vorba de norocul începătorului, dar am reușit în tot ce ne-am propus. Am reușit să obținem includerea comunelor Brodina și Straja în Ruta satelor cu arhitectură tradițională, finanțată prin PNRR. Câte 8 gospodării din fiecare comună vor fi restaurate în următorii ani cu fonduri nerambursabile, pentru a deveni obiective turistice. În plus, câte 30.000 euro vor fi alocați pentru promovarea satelor în cadrul Rutelor turistice/culturale, de o firmă specializată în acest sens, care a câștigat licitația la nivel național. Am organizat două drumeții cultural-gastronomice, la Falcău și la Straja, am contribuit la amenajarea unui traseu din Via Huțulca, am organizat Brodina Huțul Fest, am obținut includerea asociației într-un program de mentorat pentru creșterea capacității organizaționale. Am mai avut și alte activități, care sunt menționate în raportul nostru de activitate de pe pagina asociației (www.acasainbucovina.ro). Menținem legătură și cu o comunitate în creștere, pe Facebook.
3. Care este zona pe care încercați să o promovați și de ce ar trebui cineva să vină până acolo? Ce are în plus sau diferit față de alte zone din Bucovina sau din țară? Nu e prea departe? Merită osteneala?
Liviu Savin: Deocamdată, asociația a desfășurat activități în zona Brodina-Straja, de unde sunt membrii și voluntarii noștri. Sigur, pentru noi, acest loc este acasă, pentru noi este centrul lumii, nu este departe, chiar dacă am revenit aici de la capătul Europei. La noi, turismul nu este o industrie, iar experiențele sunt mai tihnite. E nevoie de îmbunătățirea infrastructurilor, e adevărat, dar chiar și în situația actuală sunt multe lucruri de văzut și de făcut în Bucovina ascunsă în munți. Aici regăsim un mix atractiv, dat de arhitectura tradițională, peisajele montane, bucătăria locală, produsele artizanale, oamenii prietenoși, folclorul autentic.
4. Ce obiective sunt de vizitat în zona dumneavoastră și cum stați cu locurile de cazare?
Liviu Savin: Am anticipat cumva întrebarea asta. O enumerare detaliată ar putea suna plictisitor. În primul rând este nevoie ca noi, localnicii să percepem în sfârșit ca obiective turistice anumite lucruri cu care ne-am obișnuit și fac parte din peisaj. De exemplu, gospodăriile tradiționale, multe dintre ele clasificate ca monumente istorice. Sau monumentele Franz Joseph de la Straja și Falcău. Ori herghelia din Frasin și capela, biserici vechi, foste obiective industriale, calea ferată. Există colecții etnografice vizitabile, și în Straja și în Brodina, poteci pentru drumeții, arbori seculari, izvoare cu apă foarte bună, ca pe Ascunsul. Noi încercăm să creăm experiențe, prin care oamenii să descopere astfel de obiective. Din păcate, locurile de cazare sunt puține. Există două cabane în Straja, o cabană și căteva spații cu camere de închiriat în Brodina. În total, mai puțin de 100 de locuri. E probabil și un cerc vicios, nu există mai multe spații de cazare pentru că fluxul turistic este slab, dar turiștii nu pot fi numeroși, dacă nu există spații de cazare mai multe. Din acest cerc se poate ieși numai creând concomitent și noi spații de cazare și evenimente, experiențe, produse turistice. Închirierea de camere din locuințe în scop turistic ar putea fi o etapă importantă pentru a avea mai multe locuri de cazare și mici afaceri în turism.
4. Spuneti-ne câte ceva despre Proiectul pentru restaurarea a opt gospodării tradiționale din Comuna Straja prin PNRR, proiect la care asociația dumneavoastră este parteneră.
Mișu Șoflău: A fost un mare entuziasm în comunitate, încă de când am pregătit propunerea de obiectiv pentru includerea în Ruta satelor. Probabil energia asta, implicarea oamenilor în pregătirea aplicației au adus și succesul, pentru că anterior fusese inclusă Brodina și, practic, sunt două comune vecine în Ruta satelor cu arhitectură tradițională. E ceva extraordinar. Am beneficiat de suportul autorităților locale și selecția gospodăriilor a fost transparentă, selecția nu a fost ușoară, pentru că sunt, din fericire, multe gospodării cu arhitectură tradițională. A fost semnat contractul de finanțare și va urma execuția lucrărilor de restaurare.
5. Ce se va întâmpla cu aceste gospodării după ce vor fi restaurate, cum privesc localnicii acest proiect?
Liviu Savin: Unele dintre obiectivele selectate sunt bordeie, locuințe sezoniere și renovarea lor va îmbia la drumeții, dar vor fi și decor pentru producții media, evenimente culturale ș.a.m.d. Timp de 5 ani după restaurare, proprietarii nu vor putea desfășura activități economice decât în limita a 20%, în termeni din timp sau de spațiu. Așteptările localnicilor sunt mari, oamenii își doresc ca localitatea să ajungă cunoscută pentru turism și acest proiect pare să fie și un element de mândrie locală, de consolidare a identității comunitare. O dorință și a localnicilor, a noastră și a autorităților este să să fie extins proiectul, să fie renovate sau conservate cât mai multe gospodării tradiționale.
6. Via Huțulca – am citit despre ea într-un articol de ziar, dar nu am avut ocazia să aflu mai multe. Ce ar trebui să știu? De unde aflu mai multe informații?
Liviu Savin: Via Huțulca este un traseu de drumeție care pune în valoare moștenirea huțulilor din Obcinele Bucovinei. Traseul Via Huțulca a fost implementat de APT Bucovina și are 8 etape de drumeție, cu lungime între 8 și 15 km, cu grad de dificultate ușor spre mediu. Traseul este accesibil în toate anotimpurile. Poate fi parcurs în întregime sau pe porțiuni, în 1-3 zile, cu cazare la pensiuni sau gospodării pe munte. Asociația noastră este parteneră în acest proiect de marcare și întreținere, pe sectoarele din Brodina și Straja. Mai multe informații pot fi consultate pe pagina www.bucovinaturism.ro.
7. Bucătăria locală. Ce mâncare nu ar trebui să ratez când ajung în Țara Huțulilor? Unde găsesc un balmoș bun? Eu unul încă nu am avut ocazia să-l încerc. 🙂
Liviu Savin: Chișca huțănească este cu siguranță de încercat, cu mămăligă și lapte acru. Păstrăvul afumat, zacusca cu ciuperci de pădure, brânzeturile, deserturile… Se face balmoș pe la stâni, dar și la bordeiele din Falcău, de pe Valea Ciumârnarului. De exemplu, la nea Lică și tanti Saveta.
8. Că tot am început să vorbim despre bucate trebuie să recunosc că m-a înnebunit clipul de prezentare cu plămădirea cozonacului de pe pagina Patiseriei Artizanale Dulus. Cine a făcut clipul, cât au durat filmările și ce s-a întâmplat până la urmă cu cozonacul din filmuleț? 😀
Mișu Șoflău: Ne mândrim atât cu rețetele noastre, cât și cu fiul nostru, Cristian Șoflău, care ne ajută cu realizarea unor materiale de promovare. De altfel, el ajută și asociația, de câte ori are ocazia. N-aș ști să vă spun exact cât au durat filmările, dar cu siguranță cozonacul tradițional cu mac se poate „evapora” cam într-un minut, dacă se adună mai multe guri pofticioase în jurul lui.
9. Anul trecut a avut loc prima ediție a Huțul Fest. Va avea loc și anul acesta? La ce ne putem aștepta? Cum a decurs prima ediție?
Liviu Savin: Huțul Fest ne-a depășit toate așteptările și toată lumea spune a fost prima ediție, pentru că așteaptă a doua ediție. Au fost câteva sute de oameni, muzică bună și nu deranjantă, folclor, drumeții, mâncare locală. Nu știm dacă a doua ediția va fi anul acesta sau la anul. Noi intenționam să îl organizăm cu o finanțare din PNRR, dar nu am reușit să obținem cofinanțarea din partea Consiliului Local, pentru depunerea proiectului. Ar fi o idee să fie realizat în viitor prin programul transfrontalier România-Ucraina. Așteptările sunt deja sus și nu putem improviza un eveniment cu resurse proprii.
10. Când și cum se organizează drumeții prin satele din zona voastră? Pe cine trebuie să contactăm? Care e formatul?
Mișu Șoflău: Noi ne-am propus să organizăm una-două drumeții pe an, măcar, dar mulți sunt dezamăgiți că nu au putut participa când facem noi drumețiile și luăm în calcul să organizăm drumeții la cerere și să profesionalizăm voluntarii care se ocupă de asta. În principiu, ne străduim să organizăm un tur de primăvară, în fiecare an, în preajma Zilei Internaționale a Monumentelor Istorice. E bine să urmăriți pagina noastră de facebook pentru actualizări pe acest subiect.
11. Vorbeam mai sus de videoclipuri și trebuie să zic că și filmulețul despre Mountain Bikes mi-a mers la suflet, mai ales că mai dau și eu din pedale. Găsim aceste videouri și pe Youtube? Ce trasee de biciclete sunt în zonă? Vin mulți bicicliști la voi?
Liviu Savin: Promovarea prin YouTube e la începuturi pentru noi, dar ne străduim să creăm conținut și acolo. Ciclismul are mulți adepți și printre localnici. Datorită includerii comunei Brodina în Ruta satelor, s-a obținut finanțare și pentru prelungirea pistei de ciclism interjudețene Suveava-Bistrița-Năsăud-Mureș până la Brodina. Și Straja este pe traseul pistei. Celălalt capăt al ei va fi la aproape 400 km, la Sovata. Potecile și drumurile forestiere creează și ele adrenalină. Din păcate, nu există trasee marcate, dar MTB se descurcă și cu track-urile pe care le creează comunitățile lor online. Nu aș putea spune că sunt sute de cicliști anual, dar există cu siguranță potențial pentru MTB:
12. Ce am mai uitat să întreb și ați vrea să menționați?
Liviu Savin: Dacă avem nevoie de voluntari, sponsori, parteneri (râde). Da, întotdeauna. Organizația noastră este mică și voluntarii ne pot ajuta, inclusiv online.
13. Și ultima întrebare: când facem un tur împreună, pe jos sau cu bicicleta și care mijloc de transport îl preferați? 🙂
Mișu Șoflău: Vom avea cu siguranță un tur vara asta și acceptăm propuneri pentru dată. Până acum, tururile noastre au fost pe jos, dar luăm în calcul un tur pe bicicleta sau cu căruța, pentru a putea vizita mai multe obiective într-o zi. Nu ne lăsați să vă așteptăm. Haideți!
Asociația Acasă în Bucovina – pagina oficială: www.acasainbucovina.ro
Pagina de Facebook
Felicitări, Traian si felicitări mebrilor fondatori pentru initiativa!