Dus De Acasă.ro

Pentru prima dată în Israel o scurtă introducere despre itinerariu (ep1)

Pentru prima dată în Israel
Pentru prima dată în Israel. Scurtă introducere despre itinerariile obișnuite. Ierusalim (Sfântul Mormânt, Zidul Plângerii, Grădina Ghetsimani, Strada Jaffa, Poarta Damascului etc.), Marea Moartă și Muzeul de la Qumran, Manastirea Sf. Gheorghe din Wadi Kelt, Tel Aviv (Shenkin Street, Nahalat Binyamin, Camel Market etc) și Caesarea.

Prima dată în Israel

„La râul Babilonului, acolo am şezut şi am plâns, când ne-am adus aminte de Sion.
În sălcii, în mijlocul lor, am atârnat harpele noastre.
Că acolo cei ce ne-au robit pe noi ne-au cerut nouă cântare, zicând:
„Cântaţi-ne nouă din cântările Sionului!”
Cum să cântăm cântarea Domnului în pământ străin?
De te voi uita, Ierusalime, uitată să fie dreapta mea!
Să se lipească limba mea de grumazul meu, de nu-mi voi aduce aminte de tine,
de nu voi pune înainte Ierusalimul, ca început al bucuriei mele.
Adu-ţi aminte, Doamne, de fiii lui Edom, în ziua dărâmării Ierusalimului, când ziceau:
„Stricaţi-l, stricaţi-l până la temeliile lui!”
Fiica Babilonului, ticăloasa!
Fericit este cel ce-ţi va răsplăti ţie fapta ta pe care ai făcut-o nouă.
Fericit este cel ce va apuca şi va lovi pruncii tăi de piatră.”

Ia uite ce citat frumos am gasit. 🙂

Am vazut ca e destul de des folosit acest citat si cu ajutorul Sfantului Google l-am gasit usor. Recunosc insa ca nu stiam partea a doua… asta cu “fericirea” ce vine la lovirea pruncilor de piatra. Parca imi placea mai mult doar versiunea Boney M.

Oricat mi-ar fi placut sa plec in vacante lungi si indepartate situatia actuala nu-mi permite sa lipsesc mult timp de la locul de munca. De aceea m-am socotit ca e bine sa incerc sa fac cat mai multe pe plan local. Dupa experienta destul de reusita cu Egipt, mi-a facut cu ochiul Israelul.

Ma abonasem la ofertele El Al Up si a aparut o oferta din Larnaca la doar vreo 80 de euro dus intors pana la Tel Aviv – fara bagaj. Doar bagajul de cala e vreo 30 de euro per segment. Am dat adunarea, reusind sa strang trei razese care sa ma insoteasca in calatorie.

Poate am scriu un review mai tehnic, dar in asta am sa scriu foarte succint pe unde am fost. Trebuie sa scriu ceva, daca vreau sa incarc niste poze.

Preambul – Joi 19 Februarie 2015

La aeroport, in Larnaca, am avut parte de interviu si am vazut pentru prima data cum opereaza israelienii. Chiar in fata birourilor unde se face check inul au adus cateva stand-uri si am fost luati la intrebari. Prima data au aflat care e relatia dintre noi, iar apoi ne-au luat la interviu separat.

Pe mine si sotioara intr-o parte, matusa sotioarei separat, iar o prietena scotianca la alt pupitru. Ne-au pus diferite intrebari, unde mergem, de ce mergem, unde locuim etc. cand ne-am cunoscut, de ce aia, de ce cealalta, iar la sfarsit cei trei inchizitori s-au adunat sa verifice daca versiunile noastre corespund.

Ne-au dat niste biletele pe care sa le tinem in pasaport si pe care sa le aratam cand aterizam. Au incercuit niste litere pe acele biletele aratand astfel (probabil) gradul de risc pe care domniile noastre il reprezinta.

Cand am ajuns pe Ben Gurion, treaba a decurs destul de repede. Ne tinusera la intrebari vreo 15-20 minute in Larnaca. Cea de la pasapoarte mi-a spus ca drumul spre Ierusalim este inchis, datorita furtunei si zapezii care se anunta.

Inchiriasem o masina si primele doua zile aveam sa le petrecem in Ierusalim.

E inchis, e inchis… om vedea ce om face. Vom cauta hotel in Tel Aviv.

Sotioara imi spusese sa stau linistit ca ea se visase cu o zi inainte in Ierusalim si vom ajunge cu bine.

Am inchiriat masina de la Eldan. Cand la inchiriere… din nou aceeasi veste. Drumul spre Ierusalim e inchis.

Nah ca aveam sa dormim in masina. 🙂

Am mers in parcare sa preluam masina si din nou mi-am zis ca nu ar fi rau sa-mi incerc norocul. L-am intrebat pe cel care trebuia sa ne-o predea, ce stie despre starea dumului inspre Ierusalim.

Zice:… nu-s sigur daca e deschis sau nu, dar hai sa mergem in masina ca acum trebuie sa spuna stirile la radio si va spun. Ajungem la masinuta, da drumul la radio… si dupa vreo 5 minute vine cu vestea cea buna: Drumul e deschis. 🙂

Jar si bice… pana la Ierusalim. 🙂

Am ajuns destul de repede la Ierusalim, fara alte evenimente majore – doar putina ploaie. In varf de deal cei de la drumuri erau pregatiti cu fel de fel de utilaje, asteptand zapada.

Am stat doua nopti la YMCA Three Arches Hotel.

Am parcat in fata hotelului pana sa facem check inul. Parcarea din fata hotelului e cu plata, de aceea dupa check in, le-am spus sa-mi deschida bariera sa pot parca in spatele hotelului. Cand dau sa ies din hotel deja se asternuse un strat de cativa cm de zapada.

Zapada e mult spus, era un fel de grindina. Abia am dus masina in parcare. 🙂

La ora 21:00 aveam rezervare la un restaurant din apropierea hotelului si am pornit-o pe jos. Restaurantul The Eucalyptus, l-am gasit inchis. Cand am ajuns acasa, am gasit email ca aveau sa inchida mai devreme din cauza furtunii.

Am mers pe langa Jaffa Gate si am gasit o pizzerie deschisa.

Prima zi – Vineri – 20 Februarie – Ierusalimul sub zapada

A doua zi cand ne-am trezit am gasit Ierusalimul sub un strat frumos de zapada. Problema a fost ca nu prea a avut timp sa inghete cu adevarat… de aceea peste tot era o mare fleoscaiala.

Deja pe la amiaza incepuse sa dea putin soarele.

Nu a durat mult si doamnele mele erau leoarca de ude la papuci. Era ca si cum ai merge printr-un lac.

Prima vizita – Biserica Sfantului Mormant.

Al doilea obiectiv – desigur ca a trebuit sa caut papuci noi… ca nu se putea circula altfel. 🙂

Am avut noroc de un palestinian pe langa Damascus Gate.

Dupa ce am rezolvat cu papucii, am facut fugitiv si Via Dolorosa. La Lion’s Gate, dupa ce am fost intrebati de catre un grup de copii daca suntem musulmani, la care am raspuns neinspirat ca nu, am primit o bine meritata bulgareala. 🙂 Mai bine bulgari de zapada decat pietre.

In drum spre Cartierul Evreiesc, am vizitat si acoperisele. Pline si ele, desigur, de zapada.

Din nou mi-am primit un bulgare de zapada peste ochi. 🙂 Oricum nu eram singurul… si alti frati evrei si-o mai incasau.

La Zidul Plangerii, se lucra intens cu buldozerele la curatarea zapezii.

De mancare am gasit intr-un resturant din cartierul musulman. Foarte buna papica iar drept calorifer am avut un vas umplut cu jaratec. Foarte ingenios. 🙂

Prin zapezi si fleoscaiala am dat o tura si pe la Mamilla Mall, unde majoritatea magazinelor erau inchise, pregatindu-se de Sabat.

Oricat si-ar fi dorit, doamnele mele, erau prea leoarca sa mai poata continua.

Am mai iesit la o plimbare singur prin partea de Vest a Ierusalimului. Am trecut prin piata unde dupa doua zile, un palestinian avea sa atace un evreu ortodox cu cutitul, acesta fiind pus la pamant de insusi primarul Ierusalimului (click aici) si am facut o plimbare pe Jaffa Street. Am intrat putin si prin cartierul Mea Shearim, unde se faceau ultimele pregatiri de Sabat.

Drumurile fusesera deja inchise.

Sambata 21 Februarie – Dimineata prin zapada, dupa masa-n Marea Moarta.

Dupa ce am plecat de la hotel, am inceput cu o scurta vizita in zona Muntelui Maslinilor.

Am vizitat Biserica Tuturor Natiunilor si Gradina Ghetsimani. Am avut o pornire sa urcam si pana la Seven Arches Hotel, dar am renuntat.

Aveam in plan sa ajung la Masada si nu am zabovit prea mult.

In drum spre Marea Moarta si Masada, am intrat si pe la Manastirea Sf. Gheorghe din Wadi Kelt. Frumoasa.

Desigur ca nu am putut scapa fara o mica teapa de la beduini – cumparand un batic cu mult peste pretul normal. Chestia cu “I will look after your car” – are mare priza la public. 🙂

Am continuat inspre Marea Moarta dar nu am zabovit, deoarece vroiam sa prind Masada.

Inainte sa ajungem in Ein Gedi, surpriza… drumul inchis! Probabil din cauza ploilor, au inchis drumul spre Sud. Soldatul de acolo, ne-a spus sa ne intoarcem la Ierusalim si sa mergem prin Arad.

Vraja! Nu mai aveam nici o sansa sa ajungem.

De aceea, on the return to Jerusalem, am intrat pe la Qumran, unde am vazut pesterile unde au fost gasite Dead Sea Scrolls; apoi ne-am incercat norocul cu Marea Moarta. Am intrat la Kalia Beach, unde am platit vreo 55 de shekeli de persoana intrarea pe plaja.

Nu credeam ca am sa fac baie… dar nu am fost singurul.

Pe seara am ajuns in Tel Aviv, unde am mancat la un Restaurant Etiopian.
 

Duminica 22 Februarie – Shopping prin Tel Aviv

Duminica a fost o zi pentru plimbari prin oras si shopingareala. Am fost la elCarm Market dimineata, Shenkin Street, Nahalat Binyamin. etc.

La capitolul Malluri am trecut prin Dizengoff si The Azrieli Center Mall, unde am luat si lunchul la ultimul etaj.

Pe seara am dat o tura cu bicicleta pana in Jaffa, de am vizitat-o (din greseala) pe Adelina Plastelina… sau Adina, ori Alina… ori cum ii zice. 🙂

Luni – 23 February – Game Over

De dimineata am mai avut timp pentru o fuga pana-n Caesarea, iar la 12:00 a trebuit sa fim la aeroport.

Pe scurt cam asta a fost excursia in Israel. Vor urma niste articole mai detaliate.

Shalom.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.