În zona Parcului Național Kruger am fost de două ori. Prima dată am fost singur și am explorat partea de sud a parcului, iar apoi m-am întors în Johannesburg, am luat niște prieteni de la aeroport și am mers și am explorat partea centrală a parcului. Am petrecut două zile pline în Kruger în self-drive. Cele două vizite au fost făcute cam la o săptămână distanță. Prima dată am avut cazare în orașul Nelspruit, în afara granițelor Parcului Kruger.
Continuare de aici.
Parcul Kruger este unul dintre cele mai mari parcuri naționale din Africa și se întinde mai departe în Mozambic și Zimbabwe unde se unește transfrontalier cu două parcuri naționale din aceste țări – similar cu ce se întâmplă cu Serengeti/Maasai Mara – între Tanzania și Kenya.
Partea din Africa de Sud are o suprafață de 18.989 km² în provinciile Limpopo și Mpumalanga din nord-estul țării, și se extinde la 360 km de la nord la sud și 65 km de la est la vest. Ca suprafață, Parcul Kruger are aproximativ aceeași dimensiune cu Israelul.
La Wikipedia (vezi aici) este foarte bine explicată istoria parcului și nu are rost să intru în mai multe detalii. Pasajul care mi se pare cel mai important e ăsta:
„Terenul rezervației a fost împărțit în trei regiuni naturale pentru a facilita orientarea vizitatorilor și pentru a face posibilă delimitarea zonelor locuite de cele peste 148 de specii de mamifere, 500 de specii de păsări, 120.098 de specii de reptile și 60.000 de feluri de insecte.
Partea sudică, o savană presărată cu coline și acoperită de arbori, se întinde de la râul Crocodile până la râul Sabie și cuprinde Skukuza, centrul administrativ al parcului. La nord de râul Sabie începe partea centrală a parcului, care se continuă până la râul Olifants. Pe această suprafață întinsă, pe care ploaia cade mult mai rar decât în sud, predomină savanele deschise, acoperite de ierburi. La nord, acestea sunt înlocuite de niște savane numite mopane, pe care cresc tufișuri rare și rahitice.”
Nu există granițe între cele trei regiuni, dar delimitarea asta imaginară e bună, deoarece nu prea poți acoperi mai mult de una dintre aceste regiuni într-o singură zi.
Partea de nord a parcului e mai puțin vizitată. Cele mai vizitate zone ale parcului și cele mai ușor accesibile sunt cea de sud și cea centrală. Partea de sud e cea mai ușor de făcut, drumurile care vin la aceste porți fiind mai bune.
Ok. Am înțeles cu delimitarea parcului. În interiorul parcului sunt mai multe „Rest Camps” și se poate dormi acolo, dar prețurile sunt destul de mari. Cea mai ieftină metodă este să dormi în afara parcului (cât mai aproape de una dintre porțile de intrare) și să vii pentru o zi în parc. Fie în self-drive sau cu un safari. Mai există și posibilitatea de a sta cu propriul cort în unul din rest-campuri. Rest campurile sunt ca un fel de insulițe în mijlocul parcului. Sunt înconjurate de garduri, iar înăuntru au cazare, restaurant, magazin, toalete, benzinării etc. Unele sunt mai mari și au mai multe facilități, altele sunt mai mici.
Pagina oficială a parcului e aceasta: https://www.sanparks.org/parks/kruger/ și cazările se pot rezerva prin ei. Cele mai bune informații, despre cazări, costuri self-drive, walking safaris etc. le găsiți aici. Toate parcurile naționale administrate de stat le găsiți pe această pagină. La o căutare pe google pentru Kruger Park, apar fel de fel de alte siteuri – de cele mai multe ori companii private de safari. Pentru cea mai bună informare folosiți pagina Sanparks.org. Doar prin ei puteți rezerva cazare în rest-campurile lor.
Ce trebuie știut despre orașele din afara Parcului?
E bine de înțels câteva lucruri despre ce se află în afara granițelor Parcului și cum să alegi zona parcului pe care să o vizitezi. Pentru asta trebuie să citiți două trei lucruri despre Great Escarpment (vezi aici ). Pun și poza asta de la Wikipedia pentru a se înțelege mai bine.
Platoul Africii se termină la granița arătată pe hartă. Este o diferență de nivel de câteva sute de metri dintre platou și lowveld. Când ești sus pe platou, nu-ți dai seama, totul pare destul de plat, dar văzut de jos, apar ca niște munți. Clima și flora se schimbă total, o dată ce cobori de pe platou. Johannesburg, Pretoria etc. sunt pe acest platou, dar Parcul Kruger și Mozambic, sunt la alt nivel.
Partea cu roșu mai este numită Munții Drakensberg (sau Munții Scorpiei). Se întind până în nord, paralel cu granițele Parcului Kruger. Cea mai renumită parte a Munților Scorpiei este însă în zona țării Lesotho și mulți se gândesc că doar acolo sunt acești munți.
În zona Parcului Kruger, acolo unde se termină acest platou și începe prăpastia avem o zonă turistică numită Panorama Route. Aici cel mai important obiectiv este Blyde River Canyon, dar sunt mai multe cascade și viewpointuri. Toată aceste puncte turistice se află sus pe platou. O cazare în această zonă nu este bună pentru a vizita Parcul Kruger – ci se axează doar pe obiectivele din acea zonă.
În articolul de azi am să mă axez pe orașul Nelpsruit și împrejurimile lui. Orașul Nelspruit e pe drumul N4, la sud vest de Parcul Kruger.
Drumul dintre Pretoria/Johannesburg și Nelpsruit
Distanța dintre Pretoria și Nelpsruit este de aproximativ 350 de km. Drumul care leagă aceste două mari orașe este N4. Drumul trece prin Nelpsruit și continuă mai departe, paralel cu Crocodile River (partea de Sud a Parcului Kruger) până la granița cu Mozambic.
În Africa de Sud, se circulă pe partea stângă, ca în Anglia.
Drumul seamănă cu un drum național de la noi. Are unele porțiuni la deal unde sunt câte două benzi, dar în general e doar o bandă pe sens. Este însă destul de larg și obiceiul e să iei linia de pe stânga între roți și să-l lași pe cel din spate să te depășească dacă are mai mare viteză decât tine. El îți mulțumește cu avariile și tu îl blițezi. E o chestie des întâlnită.
În rest asfaltul e perfect pe N4, drumul e drept și se circulă foarte bine. Drumurile aste cu N sunt cele mai bune.
Trecerile printre munți se fac ușor, neexistând multe viraje, ca prin alte părți. Sunt zone ale drumului care sunt cu plată. Sunt camere care îți iau numărul mașinii iar cei de la rent-a-car îți adaugă costul drumurilor la final, la nota de plată.
Surpriză majoră în timpul unei pauze la o benzinărie pe N4
Pe acest drum N4, am avut o experiență foarte interesantă. La întoarcerea în Johannesburg am oprit la o benzinărie să alimentez și să facem o pauză de mers la toaletă. După ce am făcut plinul am mers până la baie.
Nu mică mi-a fost surpriza când am văzut că pisoarele din toaleta de la bărbați au panoramă spre țarcul din spatele benzinăriei. Aici erau rinoceri, zebre, bivoli, struți, antilope și alte animale sălbatice. În Zambia vroiau 70 de dolari pentru a vedea rinocerii albi, iar aici văzusem rinoceri la o plimbare la toaletă, gratis. 🙂
Numele benzinăriei este ALZU Petroport N4 (cordonatele GPS: -25.833574 29.793828). Pagina companiei este asta: http://www.alzu.co.za/. Văd că au diferite domenii de activitate: agricultură, benzinării, restaurante. La Alzu Petroport este o benzinărie Total, mai multe magazine și cafenele și restaurante de tip fast food.
Ăsta e oare viitorul animalelor sălbatice? Te uiți la rinoceri în timp ce mânânci un burger și bei o coca cola? Ce rost mai are să mergi în parcurile naționale dacă poți găsi aceste animale în țarcuri? Rinocerii aveau cornul tăiat. Poate pentru a-i proteja de braconieri, sau poate că proprietarii au comercializat cornul chiar ei? Nu știu.
Orașul Nelspruit
Orașul Nelspruit e capitala provinciei Mpumalanga și în opinia mea e cea mai bună bază pentru a vizita Parcul Kruger. Se ajunge foarte ușor cu mașina de oriunde iar aeroportul principal este de asemenea aici. Mulți vin cu avionul, dar biletele tind să fie cam scumpe, de aceea o aterizare în Johannesburg, închiriere mașină din aeroport și venit 350 de kilometri până aic, pare cea mai bună soluție.
Mai este un aeroport în interiorul parcului, dar nu știu cât de mult e folosit acel aeroport de către turiștii de rând.
Un motiv pentru care alesesem Nelspruit a fost pentru că aici am găsit cea mai ieftină cazare.
Unde să te cazezi în Nelpsruit?
Cea mai ieftină cazare pe care o găsisem a fost la Old Vic Travellers Inn (https://oldvictravellersinn.com/). Pe booking.com și prin alte părți apare ca Old Vic Backpackers. E într-o zonă rezidențială, într-un cartier de albi, iar proprietarul împreună cu familia locuiește și el aici. Nu prea te intersectezi cu el însă decât dacă mergi în safari cu el. Are propriile mașini și organizează day trips în Kruger.
Are atât dormitoare pentru backpackers, unul pentru băieți, altul pentru fete cât și camere duble sau triple. Cred că mai are și un soi de bungalowuri, self catering.
Casa e pe marginea unui râu. Are o piscină și fel de fel de păsări în niște cuști.
Tipul pare destul de umblat și mi s-a părut un om de treabă. Am stat la acest hotel de două ori. Merită de văzut și safariurile pe care le oferă el.
Am plătit 190 de rand pe noapte pentru un pat în dormitor comun (vreo 6 paturi). Cam 15 dolari. Cam la acest preț se învârt paturile la hostelurile din Africa de Sud. Destul de scump, comparativ cu alte țări din Africa, dar au multe hosteluri și e un tip de turism destul de frecventat.
A doua oară când am trecut pe aici cu prietenii mei, ei au plătit 420 de rand pentru o dublă cu aer condiționat.
E o cazare pe care o recomand în zona Kruger.
La recepție lucra o localnică (negresă) o fată foarte de treabă, dar mai lucrau și alte două fete venite printr-un program Work Away. Una din Germania și o doamnă mai în vârstă din UK. Făceau curat prin camere și aveau cazare gratis.
Pe proprietrl îl cheamă Dave. În bucătărie avea poze cu călătoriile lui prin lume. Pare un tip open-minded.
În prima seară erau vreo 4 argentinieni la dormitor. Au plecat a doua zi în Mozambic. Apoi a venit un elvețian numit Robin. Băiat tânăr, făcuse America de Sud cu rucsacul cu un an doi în urmă. Acum făcea doar Africa de Sud și Mozambic. Aterizase în Johannesburg și mersese până în Maputo (Mozambic). Acum se întorcea de acolo. A fost în safari în Kruger cu Dave și a plătit vreo 1400 de rand pentru o zi. Ne-am împrietenit și a venit cu mine apoi în Graskop și pe drumul înapoi spre Johannesburg.
Prim dată când am fost în Nelpsruit am avut cazare trei nopți, iar după o săptămână am mai stat o noapte.
Ce să faci în Nelpsruit?
Orașul e destul de mic și drăguț, dar e bine să ai mașină. Mi s-a părut că sunt mai mulți albi decât negri în acest oraș. Sunt multe cartiere rezidențiale cu vile frumoase. Așa era și zona unde aveam hotelul. Multe case frumoase cu garduri înalte. Mai pe la toate casele sunt panouri care anunță că proprietatea e apărată de o firmă de securitate și are camere de filmat. Sunt o mulțime de firme de securitate private și se pare că fac bani frumoși în Africa de Sud.
La malluri în Nelpsruit
În centru sunt câteva Malluri mari. Unul e numit I’langa Mall iar celălalt e Riverside Mall. Sunt centre comerciale destul de serioase și merită văzute. Se pot schimba și bani aici, la bănci sau foreign exchange.
Lângă Riverside Mall este un cazinou, iar în capătul străzii e clădirea administrativă a provinciei, cu o statuie a lui Mandela în față. O clădire în care s-au investit mulți bani. De la ferestrele birourilor au o panoramă frumoasă spre grădinile botanice și unul din râuri.
Ce m-a suprins pe mine la mall-urile din Africa de Sud sunt farmaciile. Au un fel de farmacii ca un supermarket. Am uitat cum se chemau. E un lanț. E un soi de supermarket/farmacie, dar pe lângă medicamente vinde fel de fel de suplimente și mâncăruri „healthy”. Ceva de genul free range eggs, no hormone ș.a.m.d
O grămadă de soiuri de apă, una cu magneziu, una cu calciu, alta mai cu știu eu ce. Ideea asta.
Mă mira că vedeam că intră cu trollere la farmacia asta și ieșeau încărcați.
O altă fază memorabilă a fost când am văzut o clasă de elevi de liceu sau a 8a pe la mall. Erau toți în uniforme. Veniseră cu profesorii la mall.
Lucrul interesant era că deși erau o clasă mixtă, albi și negrii, copii stăteau în grupuri separate în funcție de rasă. Nu-i pusese cineva să stea așa, dar așa se formau grupurile de la sine. Old habbits die hard, I guess.
Lowveld National Botanical Gardens – Nelspruit
(https://www.sanbi.org/gardens/lowveld/)
O grădină botanică foarte interesantă a cărei vizită ia câteva ore. Vreo două ore aș zice.
Este chiar peste drum de Riverside Mall. Intrarea a costat 35 de rand. Au parcare unde se poate lăsa mașina.
Grădinile botanice sunt construite la confluența a două râuri. Crocodile River și Nels River se întâlnesc aici și formează câteva cascade spectaculoase. Crocodile River izvorăște în Dullstroom (sus pe platou) trece prin Nelspruit după care curge pe partea de sud a Parcului Kruger și trece în Mozambic.
Am fost la aceste grădini bocanice de două ori. A doua oară am venit după câteva zile ploioase și cascada era mult mai furioasă. Se trece peste un pod peste râul Crocodile și chiar pe lângă râu au amenajată o pădure ecuatorială. Clima e prielnică în această zonă, deoarece Oceanul Indian nu e departe, iar umiditatea este ridicată pe lângă râu și cascade. E bine să aveți niște apă de băut la voi.
Copacii au tăblițe informative și este interesant.
Sunt câteva cărări care se pot face. Nu mi-au părut dificile.
Au și o secțiune cu baobabi, dar încă nu sunt atât de mari ca prin Tanzania sau Botswana. Încă sunt tineri.
Specialitatea acestei grădini botanice sunt plantele din familia Cycadaceae. Au o mulțime de plante din această categorie. Mi-au plăcut aceste grădini botanice și cred că merită vizitate. Mai ales sunt frumoase de vizitat când nivelul apei este ridicat. Forța cascadelor este uimitoare.
O plimbare până în orașul Barberton
Orașul Barberton se află la 36 km sud de Nelspruit. E un oraș apărut în urma descoperirii aurului în zonă în anii 1884. Orașul e botezat după Graham Barber care a fost primul care a descoperit aur aici. A urmat un Gold Rush, mici prospectori invadând locația și construind la început o așezare din corturi ca mai apoi orașul să se dezvolte.
Orașul e la poalele munților în care se află Swaziland. Se poate trece în Swaziland și pe aici.
Este un muzeu care se poate vizita gratis în centrul orașului, construit într-o veche moară. De la muzeu îți dau o broșură cu o hartă a orașului și un Heritage Trail.
Sunt două case ale acestor căutători de aur, care au fost transformate în muzeu. Restul caselor din oraș sunt încă locuite.
Una se numește Belhaven House iar cealaltă Stopforth House. Ambele sunt acoperite de același bilet, 30 de rand. Nu sunt departe de Muzeul din centru și se poate merge pe jos la ele. Orașul e micuț, iar unele case vechi au rămas locuințe private.
În ambele case te plimbă un ghid și-ți explică istoria lor și a proprietarilor. În interior fotografierea nu este permisă. Eu le-am fotografiat doar de afară.
Casele sunt modeste și sunt acoperite cu tablă și sunt construite dintr-un fel de materiale prefabricate trimise tocmai din Anglia. E interesant că familiile albe de aici erau din clasa de mijloc și putem vedea cum trăiau.
La a doua casă erau câteva poze cu băieții proprietarului și o mulțime de antilope impala pe care le vânaseră.
O altă istorie era despre calul stăpânului. Atât de mult își iubea calul că întâi a făcut grajd calului și abia mai apoi și-a făcut lui casă. Chiar și albii din clasa mijlocie aveau servitori negri, care aveau intrare separată și lucrau la bucătăria din spate.
Una dintre case fusese donată primăriei prin anii 60, strănepoata celor care au construit-o trăindu-și toată viața aici.
Orașul e micuț și se poate vizita pe jos. Mi s-a părut interesantă povestea locului și istoria acestor pionieri albi.
Interacțiunea cu ghizii e de asemenea interesantă. Ghizii sunt băieți tineri, cred că din tribul Swazi (e și normal, Swaziland e doar în vârful dealului).
În jurul orașului Barberto mai sunt vreo 7 mine de aur funcționale, iar unele oferă tururi. Unele te învață cum să prospectezi pentru aur. Nu am apucat să merg într-un astfel de tur.
În drum spre Barberton mai este un sanctuar pentru cimpanzei, numit Chimpanzee Eden. Cimpanzeii au fost salvați din alte țări africane și aduși să trăiască aici. Nu am vizitat locul.
Panorama Route
Se mai poate face o excursie de o zi spre Blyde River Canyon și Panorama Route, pornind din Nelspruit, dar eu cred că e mai bine de avut o cazare în orașul Graskop pentru o noapte. Am să fac un articol separat despre Panorama Route.
În Concluzie
Pentru a vizita Kruger Park, cred că cea mai bună bază e o cazare în Nelpsruit sau în orice alt oraș aproape de N4, pe partea de sud a parcului. Chiar și o cazare în Barberton ar merge, deși e mai departe. Se poate vizita o zi și Swaziland. Am să fac un articol separat despre partea de sud a Parcului Kruger. Sunt prea multe de spus, am prea multe poze și aș încărca articolul ăsta prea tare.
Cel puțin două zile pline în zonă merită avute. O zi pentru Nelspruit (cu grădinile Botanice) și împrejurimi – orașul Barberton, plus o zi pentru safari self-drive sau cu o companie în partea de sud a Kruger Park. Dacă vreți să faceți și Panorama Route sus pe Escarpment, pornind din Nelspruit, mai adăugați o zi.
Dacă vizitați Parcul Kruger pentru prima dată și vreți să vă cazați în afara parcului, orașul Nelspruit cred că e cea mai bună opțiune.
Am să vorbesc despre primul meu safari self-drive în partea de sud a Parcului Kruger, în următorul articol.
–
Citește și continuarea aici.
Primul articol al acestei serii despre Călătoria din Cairo în Capetown îl găsiți aici.