Dus De Acasă.ro

Cazare în Amman la Tilal Almadina Hotel și degustare de Mansaf (3)

Nu e foarte greu de găsit cazare în Amman deoarece oferta este destul de mare. Fiind primul hotel la care eram cazați nu am vrut să ma risc și să aleg ceva mai iefin, ci am ales în funție de numărul de stele. La patru stele, Tilal Almadina Hotel & Suites avea un preț foarte rezonabil chiar dacă e mai departe de Downtown Amman. Faptul că un restaurant renumit din Amman, care servește un foarte bun Mansaf se află în apropierea hotelului a ajutat!
Un videoclip despre mâncarea tradițională Mansaf, la Restaurantul Tahaween al-Hava, filmat de Mark Wiens.:

Continuare de aici.

Pentru cazarea în Amman am ales Tilal Almadina Hotel & Suites, un hotel de patru stele de undeva de la perfiferia Ammanului.
Ajungeam la amiază în Amman și închiriam o mașină de la aeroport și nu vroiam să mă bag prin centrul Ammanului chiar din prima zi. Din ce citisem, traficul putea să fie foarte aglomerat și aveam nevoie de o zi două să mă obișnuiesc cu orașul, felul cum conduc localnicii și mersul pe partea dreaptă a drumului.
Hotelul prezenta câteva plusuri notabile. Prima dată, era cel mai ieftin din categoria lui de patru stele, avea mic dejunul inclus iar parcarea nu era o problemă.
Era la mică distanță de Royal Automobile Museum (vezi impresii) iar în apropierea lui era unul dintre Restaurantele renumite din Amman – Restaurantul Tawaheen al-Hawa. Puteam să ajung la acest restaurant și nu aveam nevoie nici de Taxi nici de mașină.
Hotelul e într-un bloc care cred că atunci când a fost conceput nu cred că a fost gândit pentru a fi hotel. Sunt diferite garsoniere de diferite mărimi. De aici și denumirea asta de Suites.
Am avut două camere – un „Studio King”, care era mai ieftină și o „Cameră dublă sau twin deluxe cu balcon”. Camera dublă deluxe avea un fel de coridor cu câteva fotolii la intrare, după care după un culoar mai lung era dormitorul și balconul.
Studio Kingul a fost foarte ok. Camerele mari, baia curată, prosoapele și cearșafurile miroseau frumos.
Costurile au fost de aproximativ 50 de Jod pe noapte pentru Studio King și 59de JOD pentru Dubla Deluxe. De avut în vedere când rezervați că mai adaugă service tax și City Tax. Prețul zid de mine e cel cu taxele incluse.
Prețurile sunt foarte bune pentru un hotel de 4 stele.
Micul dejun a fost variat iar restaurantul e undeva la subsol.
E doar un singur garcon și au fost câteva grupuri și a rămas fără farfurii și cești de câteva ori, dar încerca să aducă altele destul de repede. Ăsta a fost cam singurul minus.
Celălalt minus a fost distanța față de centru, dar dacă aveți o mașină nu e chiar o mare problema. E mai departe de vechiul Downtown, dar e mult mai aproape de mallurile moderne ca Abdali, City și Mecca Mall. Deci ăsta e și un avantaz și un dezavantaj în același timp.
Lângă Restaurant, este și un mall numit Amman Mall, dar cred că e unul dintre cele mai vechi. Are totuși un supermarket ok și am putut da o tură să vedem ce au în ofertă.

O cină cu mult pilaf la Restaurantul Tawaheen al-Hawa

Despre Restaurantul ăsta am auzit într-un video de pe youtube pe care l-am adăugat la începutul acestui articol.
Pe seară era foarte aglomerat și era plin de localnici. Alcoolul fiind foarte scump, mulți nu beau alcool dar se servesc narghilele, la greu. De aceea în multe restaurante iordaniene poate să fie destul de mult fum. Restaurantul ăsta a fost destul de aerisit.

Cum se mănâncă Mansaf?

Mansaful este mâncarea națională a Iordaniei. Mielul este fiert într-un sos special de iaurt uscat , care e mai apoi diluat cu apă, numit Jameed. Se servește pe un platou mare de pilaf, pus pe un strat de pită de a lor numită markoo sau shrak, la care se mai adaugă alune uscate și totul e acoperit cu un alt strat de pită. Se poate folosi această pită pentru a lua orez și carne.
Mai citisem acasă despre Mansaf și aflasem că se mănâncă cu mâna. Se folosește doar mâna dreaptă și se face un fel de biluță din pilaf, carne și din sosul ăla de iaurt uscat și reînmuiat. Această piftică se aruncă în gură și nu trebuie să-ți atingi buzele cu degetele. Linsul degetelor nu e foarte apreciat și e considerat bad manners, deoarece platoul e comunal și e chestie de igienă.
Nah ..ne pregătisem noi psihologic că mâncăm cu mâna. Ne vine platoul ..eu deja mă suflicasem și stăteam cu dreapta sus ca să atac la mijlocul tigăii.
Totuși garsonii ne-au mai adus niște farfurii mici și au luat carnea și ne-au desfăcut-o ei de pe os în farfurioarele astea mici. Tot ei au adăugat sosul ăla alb peste pilaf. Nu prea am văzut pe nimeni să mănânce cu mâna. M-am mâzgâlit oleacă la început, dar apoi am trecut și eu la furculiță.
Mâncarea a fost foarte gustoasă, doar că a fost prea multă. A rămas jumătate de platou din ăla de orez.
Eu îi spusesem garconulu să ne dea Mansaf pentru patru, dar în meniu erau mai multe opțiuni. Mansaful la platou mare e considerat un fel de set menu, ne-au dat niște salate la început, iar mai apoi la desert un fel de baclavale cu lapte.
Oferta este oricum foarte variată și au și un meniu de pește foarte bogat. Este un frigider cu pește la intrare și îți poți alege peștii pe care-i crei.
De avut în vedere că la prețurile din meniu mai adaugă un service tax, dar nu mai țin minte cât eta. Vreun 16 sau 10 la sută.
Ne-a plăcut acest restaurant și îl recomand, doar luați porții mai mici de Mansaf. Noi mai aveam puțin și explodam! 🙂

Poftă bună!

Citește și continuarea aici.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.